1991.

Samo tri meseca posle prvih višestranačkih izbora, u Beogradu su 9. marta održane prve masovne antirežimske demonstracije. „Tenkovi na radnike“, što bi rekao Džoni Štulić. Koliko iz njegove pesme znamo, u Gdanjsku se nisu usudili. Jednu deceniju kasnije ispostavilo se da Beograd nije Gdanjsk…

Muzičke albume su te godine objavili:

Van Gogh: Svet je moj, PGP RTB

Drugi album u karijeri benda, prvi posle novog okupljanja i smene pred mikrofonom. Pevača Gorana Milisavljevića zamenjuje girarista Zvonimir Đukić – Đule, a bend dobija i prvi evergreen – pesmu „Neko te ima noćas“.

Disciplina Kičme: Nova iznenađenja za nova pokolenja, PGP RTB

Četvrti i poslednji album jugoslovenske postave Discipline kičme. Zajedljiv i opor, provokativan, oštar i duhovit. Kao i njegovi prethodnici, suviše iritantan za socijalistički mejnstrim; šokantan i zbunjujuć za malog čoveka koji želi preko crte. Nakon ovog izdanja Koja je otišao u London, a ovde su nova pokolenja zaista doživela nova iznenađenja.

Ekatarina velika: Dum Dum, PGP RTB

Dete bratstva i jedinstva, potomak vojnog oficira, Milan Mladenović je sa svojim bendom Ekatarina Velika objavio šesti album uoči samog rata, u avgustu 1991. godine. Mišljenja kritike bila su podeljena. Uprkos tome, za Milana, ali i za sve Jugoslovene ostalo je još samo par godina.

Dža ili bu: Lepa kaseta

Debi album benda koji će izrasti u jedno od značajnijih imena domaće rok muzike. Dža ili bu su bili jedan od prvih novih bendova devedesetih godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*