Trivalia

Žanr: gothic rock/dark wave/electronic/industrial

Iako su oformljeni polovinom osamdesetih, tačnije 1986. godine, diskografija benda Trivalia je nastajala tokom naredne dekade, sve do 1992. kada je snimljen album „Body collection“, odnosno 1996. i albuma „Instant god“.

Trivalia je bio bend iz Niša koji je dobio ime po legendi o zemlji Trvialiji za koju se kaže da je u prednemanjićkoj epohi postojala na prostoru Timočke krajine i zapadne Bugarske. Muzički orjenstisani ka bendovima The Sisters of Mercy, Joy Division i The Cure, Trivalia je kombinovala gothic/electro/industrial manir sa balkanskim (vizantijskim) uticajima.

Za desetak godina postojanja diskografski su bili veoma produktivni. Devet izdanja uglavnom kasetnog formata objavljenih za izdavačku kuću Black Rider, izuzimajući EP „Dat Rosa Mel Apibus“ („Daje ruža med pčeli“, posvećen religioznoj zajednici Ruže i Krsta koja je postojala u 17. veku).

Album „Body Collection“ je poslednji album koji su snimili zajednički. Nakon toga sledi live materijal „Halloween Nights“ koji je snimljen tokom Noći veštica 1993. godine u klubu Medicinskog fakulteta. Poslednje izdanje „Instant god“ samostalno je snimio osnivač benda Vladimir Žikić.

Izdanja:
„We Always…“ (1987), „Pravoslavia“ (1989) „Dat Rosa Mel Apibus“ (1991), „Crna voda“ (1991), „Body Collection“ (1992), „The Headhunter“ (1992), Halloween Nights (1996), Instant God (1996).

P.S.

Trivalia je negovala progresive zvuk dark orjentacije što je kombinacija koja je izuzetno retka na ovim prostorima. Ipak, albumima sa početka devedesetih držali su korak sa stranim izvođačima i iza sebe su ostavili značajan trag u ovom muzičkom žanru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*