Cutwork

Photo: You Tube Screenhot

žanr: stoner rock

Idejni tvorac novosadskog benda Cutwork bio je Vojkan Maksimović, koji je pre toga svirao u bendovima Dead Security Gurad i Stoned Again. Pesme ovih sastava kasnije su se našle na repertoaru benda Cutwork, koji je konačno formiran 1997. godine. Postavu su činili još i Siniša Topalović Singer (vokal), Oleg Nasov (bas) i Dragan Mršić (bubnjevi). Međutim, neposredno po samom formiranju, Oleg napušta bend, dok istovremeno Singer odlazi na odsluženje vojnog roka, tako da materijal za album „Descent of the master balls“ završavaju u prepolovljenom sastavu. Nakon objavljivanja navedenog kastetnog prvenca, bendu se pridružuje basista Dejan Marković. Po Singerovom povratku iz vojske, kreću sa uvežbavanjem materijala za novi album pod nazivom „Promotional Copy“, sa kojeg su snimili i spot za pesmu „In the bottom of blues“. U tom periodu u dva navrata svirali su i na Koncertu godine (1999, 2000).

Tokom 2000. godine snimili su materijal za album „Fuzz, Blues, Megablast, Jazz, Trash“, sa kojeg su se izdvojile numere „Cut“ i „Where do we see the light“. Kao jedan od značajnih nastupa benda beleži se onaj iz 2001. godine, kada su svirali kao predgrupa Damu Suzukiju, nekadašnjem članu nemačkog Krautrock benda Can.

P.S.

Oleg Nasov je stradao na Varadinskom mostu 1999. godine, kao prva žrtva NATO bombardovanja u Novom Sadu. Siniša Topalović Singer je preminuo 2008. od tumora na mozgu, nakon čega je Cutwork zvanično prestao da postoji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*