Black orchid

Photo: You Tube Screenshot

žanr: heavy metal, trash metal, progressive metal

Black Orchid spada u red onih bendova devedesetih koji su nestali sa lokalne novosadske scene i pre nego što su uspeli da se na pravi način etabliraju i skrenu pažnju na sebe, odnosno pre nego što su uspeli da objave prvo samostalno izdanje. Razlog za to je svakako u činjenici da su delovali u periodu 1991-1994. godine, u praktično nemogućim materijalnim uslovima, što je na kraju i dovelo do toga da se pojedini članovi benda od prve polovine devesetih razlete po svetu u potrazi za boljim životom. Ali da krenemo redom…

Bend su 1991. formirali Igor Boroš (vokal, gitara), Miroslav Mijatović (bas) i Igor Plzak (bubnjevi). Okupivši se pod uticajem bendova kao što su Metalika, Sepultura, Pantera i drugi, Black Orchid su se od početka odlučili za tvrd gitarski zvuk i pevanje na engleskom jeziku. Tokom prve dve godine, do 1993. održali su koncerte u svim mogućim mestima u Novom Sadu, istovremeno pripremajući i sopstveni repertoar za album. Iste godine na SPENS-u nastupaju kao predgrupa na koncertu grupe Bloodbath, a uz pomoć Radio Novog Sada snimaju i nekoliko numera, među kojima se nalaze „Angel in exile“, „Lost and found“ i njihova najpoznatija stvar „Live me alone“. Televizijske spotove za ove pesme snimili su uz pomoć kanala NS Plus. Te 1993. godine, kao pojačanje na ritam gitari i u ulozi drugog vokala pridružuje im se i Branislav Smuk, što učvršćuje i zaokružuje vokalno-instrumentalnu sliku benda i nagoveštava njegovu skoro izvesnu budućnost.
Međutim, uprkos podršci lokalne publike i medija, kao i solidnom početnom usponu, Black Orchid ipak ne uspevaju da realizuju svoj prvenac, jer Igor Boroš odlazi 1994. godine u Kanadu, a nedugo zatim Igor Plzak se seli u Amseterdam.

P.S.
Miroslav Mijatović se najpre pridružio bendu Pero Defformero, da bi od 1999. postao basista benda Ritam nereda.
Branislav Smuk postao je gitarista benda Zbogom Brus Li.
Igor Boroš živi u Torontu i svira u sastavu Threespeed.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*